Advertisement
Opgelet! Dit artikel is al 6 maanden oud. Hou in gedachten dat deze informatie niet meer relevant kan zijn.

DE KUST – Het Federaal Planbureau waarschuwt voor stroomtekort vanaf november. Dan draait nog maar één van de zeven kernreactoren. Om het stroomtekort op te vangen, kan de overheid beslissen het afschakelplan in werking te zetten, dit geld ook voor de kustgemeenten. 

Om te verhinderen dat we door energietekort in een complete black-out terechtkomen, schakelen we in een klein stukje van het land – wij spreken van een schijf – de elektriciteit af. Om de rest te sparen. Men heeft het land in acht schijven opgedeeld. In november stijgt het gevaar voor stroomtekort. Omdat dan de vraag naar elektriciteit zal toenemen– we zitten in de winter – en er dan maar één kerncentrale meer actief is.

ZONE 7: Bredene, De Haan/ Wenduine en Zuienkerke
ZONE 6: Blankenberge en Knokke-Heist
ZONE 5: (Brugge), Nieuwpoort, Middelkerke en Oostende
ZONE 2: De Panne, Koksijde en gedeelte Nieuwpoort

Het afschakelen zal vooral gebeuren op de momenten waarop de vraag piekt. Dat zal dus vooral ’s avonds zijn tussen 18 en 21 uur.

Als er geen stroom is, vallen de verkeerslichten dus uit. Dat vergroot de kans op verkeersongevallen in de regio die van de stroom wordt afgekoppeld. Ook al omdat daar de straatverlichting zal uitvallen.

Hulpdiensten weten nu al dat ze zich moeten voorbereiden om dan mensen uit stilgevallen liften te gaan bevrijden. Ook elektrische deuren zullen niet meer opengaan. Garagepoorten blijven dicht.

Men kan aanvankelijk toch internetten. Batterijen nemen over zodat in het begin (20 à 30 minuten) alles nog volledig blijft werken. Nadien zal automatisch de dataservice (4G/3G) uitgeschakeld worden zodat de overblijvende batterijcapaciteit volledig voor de voiceservice wordt gebruikt. De providers kunnen die voiceservice twee uur lang actief houden na het begin van de stroomonderbreking. Bij langere onderbrekingen kan men generatoren plaatsen om de voiceservice langer te leveren.

Zelfs met zonnepanelen op je dak heb je nog geen stroom in huis. Om te kunnen werken, hebben de fotovoltaïsche panelen elektriciteit nodig. En die komt van het publieke distributienet. Wanneer die voeding wegvalt, gaan de fotovoltaïsche panelen in een veilige modus. In die modus produceren ze ook geen elektriciteit meer.

Bron: Het Nieuwsblad, NGI/ Crisiscentrum

Deel uw mening
Advertisement

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.