Vermijd scherpe voorwerpen in afvalzakken

0
309
Advertisement
Opgelet! Dit artikel is al 7 maanden oud. Hou in gedachten dat deze informatie niet meer relevant kan zijn.

BLANKENBERGE – Dagelijks gaan de ophalers van IVBO de straat op om afval bij je thuis op te halen. Maar om die inzameling vlot te laten verlopen, dienen ook burgers rekening te houden met een aantal spelregels. Zo zijn scherpe voorwerpen en te zware of niet correct aangeboden zakken uit den boze.

Denk aan de veiligheid van de ophalers en steek geen scherpe of gevaarlijke voorwerpen in je afvalzak. Vermijd dus losse glasscherven, gescheurde aluminium schaaltjes, deksels van conserven, scherpe stukken plastic of injectienaalden. Zo voorkom je dat een ophaler zich hier aan kwetst bij het vastgrijpen of optillen van je afvalzak of dat er fragmenten wegspringen tijdens het samenpersen van de zakken in de ophaalwagen.

Breng gebroken glas van ruiten en spiegels, kapotte ovenschotels, lampen,… steeds naar het recyclagepark in je buurt. Naalden dien je bovendien eerst veilig op te bergen in een naaldcontainer alvorens ze op het park of via de chemocar aan te bieden.

Denk er ook aan dat vloeistoffen, ontplofbare materialen, afgedankte elektronische en elektrische apparaten of klein gevaarlijk afval zoals bijvoorbeeld batterijen niet thuishoren in de huisvuilzak. Raadpleeg bij twijfel de achterzijde van je afvalkalender of neem een kijkje op www.ivbo.be om te weten welk afval waar precies hoort.

Zet je zak op tijd buiten, want de ophaalwagen kan al vanaf 7u ’s morgens door je straat rijden.

Nog enkele tips om ervoor te zorgen dat je afval zonder problemen opgehaald wordt? Zet je zak op tijd buiten, want de ophaalwagen kan al vanaf 7u ’s morgens door je straat rijden. Help de ophaler ook een handje door met de flappen of trekbandlinten van de zak een knoop te maken als sluiting; hierdoor kan men die een stuk gemakkelijker tillen. Toegeplakte zakken of zakken die helemaal niet gesloten zijn, worden niet meegenomen.

Maak je afvalzak tot slot ook niet te zwaar. Het maximale toegestane gewicht per afvalzak of bundel (vb. papier en karton) is 15 kilogram. De vele ophalers, die dagelijks heel wat kilometers afleggen en gewicht torsen, zullen je er dankbaar voor zijn.

Deel uw mening
Advertisement

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.