Advertisement
Opgelet! Dit artikel is al 7 maanden oud. Hou in gedachten dat deze informatie niet meer relevant kan zijn.

DE PANNE – Met als slogan ‘laat je hart stelen, niet je spullen’, gingen de medewerkers van de dienst Veiligheid & Preventie de afgelopen krokusvakantie, tevens de periode rond Valentijn, op pad om de voorbijgangers te sensibiliseren voor de gevaren van gauwdiefstal.

Ging je vorige week ook gezellig shoppen? Hopelijk dacht je eraan dat gauwdieven ook altijd op jacht zijn. Ze plegen hun misdaden vooral op druk bezochte plaatsen zoals winkelstraten, markten, haltes voor openbaar vervoer.

Onder de slogan ‘laat je hart stelen, niet je spullen’, gingen de medewerkers van de dienst Veiligheid & Preventie tijdens de periode van Valentijn op pad om de voorbijgangers te sensibiliseren voor de gevaren van gauwdiefstal. Je kon hen tegenkomen op de wekelijkse markt in Adinkerke op vrijdag, op de zaterdagmarkt in De Panne, en in de winkelstraten op Valentijn.

Bewustmaking

In totaal deelden de medewerkers 200 hartvorige blikjes met snoep uit. Meteen gaven ze de geïnteresseerden ook een berg informatie mee.

Ze gaven tips om gauwdiefstal te voorkomen, zoals:

Hou zakken en bagage in het oog:

 • Sluit je handtas steeds goed en draag deze tegen je, tussen arm en lichaam met de sluiting naar binnen.
 • Stop geen waardevolle voorwerpen zoals een portefeuille, gsm of mp3-speler  in je achterste broekzakken of zakken aan de buitenzijde.
 • Laat geen waardevolle voorwerpen achter in je jas wanneer je deze aan een kapstok hangt.
 • Hang je handtas of rugzak niet achter je op een stoel, maar zet deze bij voorkeur tussen je voeten op de grond. Hang deze eventueel vast via een lint of een handvat aan de stoelpoot.
 • Let er in de paskamer op dat je handtas of rugzak niet te dicht bij het gordijn of de deur staat.

Wees waakzaam:

 • Wees alert bij grote drukte of als er plots opschudding ontstaat in je omgeving.
 • Let op als onbekenden je aanspreken of ‘per ongeluk’ tegen je botsen.
 • Liep iemand tegen je aan? Probeer dan zo snel mogelijk na te gaan wie dit deed en kijk na of je alles nog bij je hebt.

Ze lichtten ook enkele technieken toe, zoals:

 • Een voetballer als afleidingsmanoeuvre. Ondertussen gaat een medekompaan aan het stelen.
 • De sandwichmethode: wordt uitgevoerd door twee dieven: de stopper en de trekker. De stopper loop voor het slachtoffer uit en staat plots stil om het slachtoffer te blokkeren. De trekker, die achter het slachtoffer loopt, opent de handtas, rugzak of broekzak. Deze laatste techniek wordt vaak toegepast op het openbaar vervoer: wanneer het slachtoffer wil opstappen, blokkeert de stopper de ingang.
 • Knuffeldiefstal: de dief, meestal een vrouw, vraagt de weg of om iets eenvoudigs te doen. Als dank geven ze dan een knuffel waarbij ze van de afleiding gebruik maken om stiekem iets te stelen van het slachtoffer zoals geld of juwelen

Positieve reacties

De medewerkers kregen heel wat positieve reacties met dit initiatief.

Het valt op dat er toch nog 5 % van de mensen met hun handtas open rondlopen, zowel op de rug als aan hun zijkant. Wanneer deze personen tijdens de sensibiliseringsactie aangesproken werden, bevestigden ze op een positieve manier dat ze volledig in de fout waren en er in de toekomst meer aandacht zullen op vestigen om dit te voorkomen.

De meeste onoplettendheid werd vastgesteld tijdens de carnavalstoet en tijdens de marktdagen; minder op Valentijnsdag zelf. In de meeste gevallen waren de mensen onoplettend bij het buitenkomen van een handelszaak nadat ze een betaling hadden gedaan.

Deel uw mening
Advertisement

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.