AZ Zeno campus Knokke-Heist succesvol verhuisd naar Westkapelle

0
477
Opgelet! Dit artikel is al 10 maanden oud. Hou in gedachten dat deze informatie niet meer relevant kan zijn.

KNOKKE-HEIST – Op donderdag 22 maart 2018 opende het nieuwe AZ Zeno zijn deuren in de Kalvekeetdijk 260 in Westkapelle. Het ziekenhuis zette voor het overbrengen van de patiënten een 60-koppig verhuisteam, enkele minibusjes en 10 ziekenwagens van het Rode Kruis in. Vanaf 6 uur werd vanuit de Graaf Jansdijk elke 5 minuten een “gewone” patiënt en om het uur een persoon met intensieve zorgen naar het nieuwe ziekenhuis vervoerd.

Om vertraging aan de kruispunten te vermijden, werd politiebegeleiding voorzien. Op die manier kon het strakke tijdschema naadloos worden aangehouden. Het AZ Zeno campus Knokke-Heist kun je voortaan telefonisch bereiken via +32 (0)50 535 000.

Huisartsen-sattelietwachtpost

Ook de huisartsen-satellietwachtpost in Knokke verhuist mee met AZ Zeno naar de nieuwe campus in Westkapelle. Vanaf zaterdag 24 maart 2018 is de huisartsenwachtpost operationeel op de nieuwe site. De huisartsen van dienst hebben er een afzonderlijk lokaal naast de spoeddienst met een eigen onthaal, een aparte wachtzaal en 2 praktijkruimtes die via een sas met elkaar verbonden zijn. “De gloednieuwe infrastructuur vormt in elk geval een meerwaarde voor de Huisartsenwachtdienst”, aldus Lieve Germonprez Kringcoördinator van de Huisartsenkring van Brugge en Omgeving en manager van de Huisartsenwachtpost.

Ceci n’est pas un hôpital

Met de slogan ‘Ceci n’est pas un hôpital’ haalde het ontwerpteam AAPROG – BOECKX – B2Ai de opdracht voor de bouw van een nieuw ziekenhuis binnen. 10 jaar later zal zowel patiënt, bezoeker als medewerker beamen dat dit geen gewoon ziekenhuis is maar ontworpen om maximaal tegemoet te komen aan het comfort van de patiënten en medewerkers. Het complex vormt een optimistische en aantrekkelijke werk- en verzorgingsplek met een maximale betrokkenheid bij de groene omgeving en met een vlotte integratie van de nieuwste technologieën.

Het nieuwe ziekenhuis ligt op een terrein van vijftien hectare en omvat 370 bedden (inclusief dagziekenhuis), een revalidatiecentrum, een polikliniek, auditoria en een helihaven. Het gebouw zweeft als het ware boven het landschap en die luchtigheid wordt ook binnen consequent doorgetrokken. Geen lange donkere gangen en kunstlicht, maar een plek met veel daglicht en een mooi uitzicht op het landschap of op de vele groene patio’s. De patiëntenkamers hebben een kamerbreed raam, met een mooi uitzicht op het golfterrein en de polders.

De groene omgeving en het optimistisch interieur maken het werk niet alleen aangenamer, ze dragen ook bij aan het genezingsproces. Uitbundig gebruik van hout, veel wit en beperkte kleuraccenten in het interieur dragen bij tot een rustige en huiselijke sfeer.

Zelfs op de ondergrondse verdieping werden de principes van lichtmaximalisatie zeer doorgedreven toegepast. Via een unieke verbinding, de passerelle, komt de bezoeker terecht in de zorgstraat. Een opvallende trap dwarst de grootste binnenpatio met zicht op het water en werkt aanstekelijk genoeg om de lift te vermijden.

Om het comfort van de patiënten te verhogen werd er met een dubbele gevel gewerkt. De buitenste glazen gevel beschermt de houten ramen en is vuilafstotend en zelfreinigend. De streepjes op het glas zorgen voor een natuurlijke zonnewering. Patiënten kunnen zelf het raam openzetten, zonder dat het kan binnenwaaien.

Duurzaam en energiezuinig bouwen was en blijft een belangrijk item. Het ziekenhuis wekt zelf 65 % van de warmtebehoefte en 45 % van de koeling op. Het beschikt over een verwarmingsketel met biomassa. Ook warmtekrachtkoppeling en boorgatenergieopslag (beoveld) dragen bij tot autonome energieopwekking.

Zorg op maat

AZ Zeno speelt met het nieuwe ziekenhuis in op de individuele noden van de patiënt, altijd met respect voor privacy en eigenheid van de persoon in kwestie. Het ziekenhuis introduceert vb. rooming-in waarbij een familielid of mantelzorger, indien gewenst, bij de patiënt op de kamer overnachten. Beide partijen worden ook nauwer betrokken bij het zorgproces. De ziekenhuisomgeving is technisch hoogstaand, maar aan de warmte en vriendelijkheid van de zorg wordt minstens evenveel aandacht geschonken.

Het nieuwbouwproject kostte om en bij de 200 miljoen euro en telt 370 bedden. Naast campus Knokke-Heist heeft het AZ Zeno nog een campus in Blankenberge. Het ziekenhuis  is hiermee de grootste werkgever uit de streek met meer dan 850 personeelsleden en meer dan 100 artsen.

Voor alle info: www.azzeno.be

Deel uw mening
Advertisement

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.