Advertisement
Opgelet! Dit artikel is al 7 maanden oud. Hou in gedachten dat deze informatie niet meer relevant kan zijn.

DE KUST – Op dit moment ben je in Vlaanderen verplicht een rookmelder te plaatsen als je een huurwoning hebt (de verhuurder moet dan een rookmelder per verdieping plaatsen), als je een nieuwbouw plaatst of een grote renovatie doet. Alle anderen hoeven het voorlopig nog niet te doen, maar daar komt verandering in vanaf 1 januari 2020. Vanaf dan moet iedere woning in Vlaanderen rookmelders hebben. Al is de concrete invulling van die wet nog niet duidelijk. 

Vanaf nu kun bv je in het administratief centrum van Middelkerke duurzame rookmelders kopen. Voor € 16 per stuk krijg je een optische rookmelder met vaste batterij. Een goeie rookmelder is cruciaal, want daarmee verdubbel je de kans op overleven bij brand. De gemeente Middelkerke ondersteunt daarmee de preventiecampagne van Stichting Brandwonden. Ook in Koksijde kun je terecht voor de aankoop van een rookmelder.

Op www.minirookmelder.be kun je bijvoorbeeld de kleinste hittemelder ter wereld kopen! De batterij kan 10 jaar mee en is ook eenvoudig te bevestigen met bijgeleverde dubbelzijdig tape of schroeven.

De mini hittemelder MH3130 detecteert geen rook, maar meet voortdurend de omgevingstemperatuur. Ze geven een alarm als de temperatuur een bepaalde grens overschrijdt. De mini hittmelders zijn erg handig op plaatsen waar rookmelders te veel valse alarmen zouden geven, met name op plaatsen waar veel (water)damp of andere gassen aanwezig kunnen zijn, zoals de keuken, badkamer en garage.

Plaatsing

Als je een rookmelder koopt volg je voor de ophanging best de instructies die je kan lezen op de verpakking. Je hangt hem best tegen het plafond omdat rook stijgt, en niet in de hoeken omdat rook ook een bocht maakt en daar niet komt. De raad is ook om iedere kamer te voorzien van een rookmelder behalve de keuken, de badkamer en de garage. Daar zijn vaak dampen die hem nodeloos kunnen laten afgaan. Boven gevoelige plekken zoals de televisie, is ook een goede raad die Peter nog meegeeft.

Meer info over de plaatsing vind je op minirookmelder.be

Andere nuttige tips

  • Je kan je rookmelder best iedere maand testen. Het is niet omdat het toestel een garantie geeft van 10 jaar dat er niks kan mislopen. Soms gaan toestellen stuk, en met die maandelijkse test krijg je dus geen vals gevoel van veiligheid.
  • Hou je rookmelder ook stofvrij. Dat kan makkelijk door er af en toe met de borstel van je stofzuiger langs te gaan.
  • Een rookmelder is een goede zaak maar vergeet thuis ook je vluchtplan eens niet te testen. Iets dat we wel doen op school of op het werk, maar waar we thuis zelden aan denken. Zet je rookmelder eens aan, doe een blinddoek om en doe effectief de route eens vertrekkende van je slaapkamer. Maak bijvoorbeeld ook met je partner afspraken over wie de hulpdiensten belt, wie de kinderen uit bed gaat halen enzovoort.

Bron: Radio2 & minirookmelder.be

Deel uw mening
Advertisement

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.