Advertisement
Opgelet! Dit artikel is al 6 maanden oud. Hou in gedachten dat deze informatie niet meer relevant kan zijn.
BLANKENBERGE – De mug-dienst van het AZ Zeno in Blankenberge mag de komende dagen niet uitrukken. Dat heeft een speciale commissie beslist. De reden ligt bij de fusie. “Er worden dit weekend 46.000 toeristen verwacht. Als de mug van Knokke, Oostende of Brugge moet komen, gaat er kostbare tijd verloren”, zucht algemeen directeur Frank Lescrauwaet. 

Aanleiding voor de beslissing is de fusie van het AZ Zeno in Blankenberge met de gloednieuwe campus in Knokke. Simpel gezegd mag het ziekenhuis in Blankenberge door de medische wetgeving geen mug-dienst meer hebben sinds de fusie. Een complexe situatie, waar de directie zo snel mogelijk een oplossing voor zoekt. “Dit is absoluut een slechte zaak”, vertelt algemeen directeur Frank Lescrauwaet. De beslissing van de speciale commissie van Vlaamse overheid kwam ook bij hem hard aan. Door de beslissing dreigt de dringende medische zorgverlening in Blankenberge de komende dagen niet zo vlot als gewenst te verlopen.

Uit het Blankenbergse AZ Zeno zijn donderdag 30 patiënten richting nieuwe campus in Knokke verhuisd.
 Foto’s Benny Proot Uit het Blankenbergse AZ Zeno zijn donderdag 30 patiënten richting nieuwe campus in Knokke verhuisd.

Slecht slapen

Alles draait om een discussie met de overheid. Ik vrees dat de mug in Blankenberge nog minstens een week ‘on hold’ zal blijven staan

Concreet moet de mug-dienst in Blankenberge de komende dagen verplicht op stal blijven. Een frustrerende situatie, als je weet dat er tijdens het drukke paasweekend zo’n 46.000 toeristen worden verwacht. “Ik kan enkel hopen dat het de komende dagen rustig blijft op medisch vlak. Alles draait om een discussie met de overheid. Ik vrees dat de mug in Blankenberge nog minstens een week ‘on hold’ zal blijven staan”, zegt Frank Lescrauwaet. Samen met het stadsbestuur wil de directie van het AZ Zeno zo snel mogelijk een oplossing vinden. Gemakkelijk wordt dat niet. Het nut van een mug-dienst in Blankenberge werd in 2017 nochtans meer dan bewezen. Uit berekeningen blijkt dat, indien de mug uit Knokke, Brugge of Oostende had moeten komen, er 48 mensen te laat hulp hadden gekregen. “Het bewijs dat de service meer dan nodig is. We kunnen alleen hopen dat er volgende week een definitieve beslissing valt. Ik zal de komende dagen alvast niet goed slapen”, aldus Lescrauwaet.

Burgemeester Ivan De Clerck van Blankenberge reageert

“Sinds vrijdagnamiddag iets na 17 uur ben ik op de hoogte van de TIJDELIJKE situatie met de MUG. Onmiddelijk werd overleg gevoerd met AZ Zeno, de goeverneur en de brandweerzone. In een latere fase werden ook contacten gelegd met diverse kabinetten. Voor mezelf is er maar één grote prioriteit, namelijk de veiligheid van onze inwoners en de vele toeristen met een maximale dienstverlening vrijwaren. De komende dagen wordt alles in het werk gesteld om dit alles zo snel mogelijk opnieuw te kunnen garanderen.

In het belang van een positief eindresultaat kan ik nu niet alles in de openbaarheid brengen. 
Ik garandeer onze inwoners en bezoekers echter alles in het werk te stellen om deze onrechtvaardige situatie recht te zetten!
Een boze maar strijdvaardige burgemeester.”

Spoed blijft open

De spoed blijft dus zeker bestaan. Wat ons betreft zal met de mug-dienst hetzelfde gebeuren.

Even ging het gerucht de ronde dat ook de spoedgevallendienst in Blankenberge onherroepelijk de deuren moet sluiten. Dat blijkt niet het geval. “Daar bestaat geen enkele discussie over. Ik denk dat het ook duidelijk was aan de activiteit de hele dag door. Er bleven ambulances aan- en afrijden. De spoed blijft dus zeker bestaan. Wat ons betreft zal met de mug-dienst hetzelfde gebeuren. Begin volgende week hebben we nieuw overleg. We zullen alles in het werk stellen om de service te behouden”, zegt Frank Lescrauwaet.

Bron: HLN.be

Deel uw mening
Advertisement

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.