Advertisement
Opgelet! Dit artikel is al 8 maanden oud. Hou in gedachten dat deze informatie niet meer relevant kan zijn.

DE PANNE – Vanaf heden kan je je boodschappen bij de lokale handelaars van De Panne online bestellen via één website: www.shoppingdepanne.be. Het initiatief gaat uit van het gemeentebestuur, in samenwerking met e-commercespeler Localtomorrow NV.

Met deze digitale marktplaats wil het gemeentebestuur de inwoners opnieuw bij de lokale handel laten shoppen én ziet het ook een mooie opportuniteit om het toerisme een boost te geven. Als je zin hebt in iets lekkers, moet je maar surfen naar de website en kan je zien welke mogelijkheden er in jouw buurt zijn. Eenvoudig toch? Zo shop je online in je eigen gemeente, steun je de lokale economie en kan je tevens het gemak ervaren van het winkelen buiten de openingsuren. Bovendien kan je dankzij het gemeenschappelijk winkelmandje in één keer bestellen bij al je lokale handelaars. Bij de lancering doen alvast 18 handelaars mee.

Arne Debaeke, schepen van Handel & Economie, is de voortrekker van het initiatief. “We stellen vast dat onze lokale handel het moeilijk heeft om mee te springen op de digitale trein en de online aanwezigheid. Ons doel was om een unieke webshop voor de lokale handel van De Panne te creëren om op die manier zowel de lokale producten als de winkels in de kijker te zetten. Daarbij moest vooral de drempel om in te stappen zo laag mogelijk zijn en dat is ons in samenwerking met Localtomorrow goed gelukt. Met ons concept heeft De Panne alvast een Belgische primeur te pakken.”

Dorponline

Localtomorrow NV is niet aan haar proefstuk toe. Na Lovendegemonline en Hammeonline is De Panne de derde gemeente die het via haar e-commerce oplossing ‘Dorponline’ helpt om de lokale handel te digitaliseren. “Voor ons staat de lokale handelaar op nummer 1. De unieke benadering met de overkoepelende webshop geeft handelaars de kans hun assortiment in de kijker te zetten zonder enorme investeringen te moeten doen”, zegt Maxim Sergeant, CEO van Localtomorrow NV. “Onze technologie is bovendien ook geschikt voor handelaars die niet meteen iets fysiek verkopen, maar toch belang hechten aan online aanwezigheid. Samen met het gemeentebestuur van De Panne hebben we hier een goede balans in gevonden.”

Toekomst

Arne Debaeke, schepen van Handel & Economie: “Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie ten bedrage van € 84.600 verkregen door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en via Vlaamse cofinanciering (HERMES). De digitale marktplaats is dan ook nog maar het begin. Ondertussen is het bestuur al druk bezig met de toekomst, waarbij onder andere de gemeentelijke Cadeaucheque nog gedigitaliseerd wordt in samenwerking met Joyn. Verder onderzoekt de dienst Lokale Economie de mogelijkheden rond levering aan huis en/of een centraal afhaalpunt. De dienst draait op volle toeren en heeft naast de EFRO-subsidie nog andere Vlaamse subsidies verkregen. Zo kunnen de startende ondernemers hun inschrijving in het KBO terugkrijgen, zijn er premies voor het renoveren van handelspanden, en kunnen ze zelfs een tegemoetkoming krijgen wanneer ze zich bijscholen of professioneel advies inwinnen. Ik kan alvast meegeven dat er na het zomerseizoen nog een aantal infosessies op de planning staan omtrent online marketing, sociale media strategie, internet en blockchain. Lokale ondernemers en geïnteresseerden uit onze buurtgemeenten mogen binnenkort een uitnodiging verwachten.”

Deel uw mening
Advertisement

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.