Advertisement
Opgelet! Dit artikel is al 7 maanden oud. Hou in gedachten dat deze informatie niet meer relevant kan zijn.

BLANKENBERGE – Gangway Pier wordt eindelijk gerestaureerd. “Op 27 maart hebben we goedkeuring mogen ontvangen van onroerend erfgoed voor het beheersplan voor de pier. Aansluitend op deze goedkeuring konden we ook de goedkeuring krijgen om het architectenbureau het eigenlijke restauratiedossier op te laten starten” aldus schepen voor Openbare Gebouwen, Björn Prasse.

De ruwe raming van de bouwkost van dit project wordt nu geschat op 7.750.000 euro inclusief btw.

Rondom het kopgebouw van de pier zal een kofferdam voorzien moeten worden tot voorbij de vloedlijn om de werken droog te kunnen uitvoeren. Deze kofferdam zou tegelijkertijd gebruikt kunnen worden om als tijdelijke toegang voor de uitbating van het Pier te dienen en ook de hulpdiensten de noodzakelijke toegang te verlenen.

Schepen Björn Prasse: “De wandelweg of gangway van de pier zal grotendeels ontmanteld moeten worden en willen we daarna zo dicht mogelijk bij zijn historisch correcte dimensies heropbouwen. Hiervoor zou worden teruggegrepen naar het historisch uitzicht van de oorspronkelijke betonnen pier uit de jaren ’30. In het originele ontwerp waren de betonnen kolommen een heel stuk slanker dan de huidige toestand. De gereconstrueerde pier zal een stuk eleganter ogen dan de huidige versie.”

Ook wil Blankenberge de betonnen gangway in het nieuwe ontwerp laten doorlopen tot tegen het kopgebouw, zodat dit terug één geheel wordt. De huidige asfaltafwerking van de rijweg zal in de toekomst niet meer nodig zijn, aangezien de gereconstrueerde pier zal opgetrokken worden in waterdicht beton met niet-corroderende wapening. Het landhoofd is in betere staat en zou niet afgebroken maar gerestaureerd worden. Het historisch kleurenpallet zal behouden worden maar de bovenzijde van de pier zou uitgevoerd worden in een bleek-witte beton die niet moet worden geschilderd. Hiermee worden meteen ook wat onderhoudswerken en -kosten uitgespaard.

Schepen Prasse: “Onder de gangway zelf zit nog een oude geschutskoepel uit WOII. Een heus prototype. Onroerend erfgoed zelf is er voorstander van om deze te behouden en ook daarvoor onderzoekt men of deze een beschermd statuut kan krijgen. Voor alle werken moeten we uiteraard groen licht krijgen van de bevoegde minister. Dit is een geklasseerd monument en de restauratie zal grote investeringen vergen. Zonder de subsidies van de Vlaamse overheid is dit voor Blankenberge onbegonnen werk. Dankzij het beheersplan dat we hebben opgemaakt komen we nu echter in aanmerking. Een uniek monument als de Pier is een meerwaarde voor de hele Belgische kust. We vertrouwen er dus op dat de hogere overheid ons maximaal zal ondersteunen.”

Deel uw mening
Advertisement

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.