Advertisement
Opgelet! Dit artikel is al 12 maanden oud. Hou in gedachten dat deze informatie niet meer relevant kan zijn.

NIEUWPOORT – Op initiatief van de Vriendenkring van de Spoorwegweerstand, i.s.m. het stadsbestuur en m.m.v. het Koninklijk Verbond Veteranen en Sympathisanten van Koning Albert I – sectie Nieuwpoort, wordt op vrijdag 9 februari een herdenkingsbord onthuld op de hoek van de Astridlaan/Langestraat.

Het bord is opgedragen aan de spoorwegarbeiders die tijdens de aanleg, onderhoud of door het oorlogsgeweld het leven lieten, alsook aan hen die behoorden tot het Treinregiment. De spoorwegberm vormde vanaf 31 oktober 1914 gedurende 4 jaren een onoverkomelijke grens voor de oprukkende Duitse troepen.

Dit bord herinnert ook aan het eerste stationsgebouw van Nieuwpoort dat echter tijdens WO I volledig werd vernield. Op zondag 9 februari 1968 kwam hier de eerste trein aan vanuit Diksmuide en werd zowel de spoorlijn Diksmuide – Nieuwpoort” officieel ingehuldigd. Het station heette aanvankelijk “Nieuport”; in 1880 werd dat “Nieuport-Ville” en in 1910 werd het “Nieuwpoort-stad”.
Programma: – 11.15 u onthulling herdenkingsbord – aansluitend opening van de fototentoonstelling in de hall van het stadhuis, gelegenheidstoespraken met receptie.

Foto: inventaris.onroerenderfgoed.be

Deel uw mening
Advertisement

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.