Maritieme sfeer aan de Paravang

0
114
Advertisement

BLANKENBERGE – Op zondag 6 augustus vinden rondom de Paravang, het windscherm aan de haven, de jaarlijkse Paravangfeesten plaats. De havenbuurt wordt dan ondergedompeld in een authentieke maritieme sfeer. De Paravang vormt de hele dag het gezellige decor voor visserstradities en -folklore.

In de schaduw van het monument worden doorlopend oude ambachten en volksspelen gedemonstreerd, er zijn optredens van volksdansgroepen en er worden zeemansliederen van over de hele wereld gezongen. Bezoekers kunnen er proeven van versgebakken vis of zelfs leren hoe garnalen te pellen. Een overzichtstentoonstelling toont hoe de havenbuurt er anno 1900 uitzag en er is de antiek- en brocantemarkt.

Schepen van Toerisme & Erfgoed Philip Konings: “Naast de Havenfeesten in het voorjaar, zijn de Paravangfeesten een moment waarop we het vissersverleden van Blankenberge in de kijker zetten. Het monument dateert al van 1908 en is één van de visitekaartjes van de badstad.”

Proeven van Zoet, zout en zand

Niet te missen dit jaar is de stand van Kusterfgoed op de Barcadère. De erfgoedcel verzamelt verhalen, herinneringen en beeldmateriaal over eten op het strand om die herinneringen te bundelen en te bewaren voor de toekomst. Wie op 6 augustus zijn of haar verhaal komt vertellen krijgt in ruil een gratis strandlekkernij zoals een ijsje of een boule.

De verenigingen die aan het gebeuren deelnemen zijn de volksdansgroepen De Sloepe en De Noordzeedansers, het Shantykoor Blankenberge, de folkloregroepen De Vrye Visscherye, Ebbe en Vloed, De Korre, en de Visbakkers.

Deel uw mening
Advertisement

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here