Advertisement

BLANKENBERGE – Open Monumentendag en het feit dat het 125 jaar geleden is dat Luitenant Lippens en sergeant De Bruyne in Congo de dood vonden, waren voor het stadsbestuur de aanleiding om het bekende monument op de zeedijk grondig op te frissen.

De restauratie omvatte het reinigen van de natuurstenen sokkel en centrale zuil, terugplaatsen van verschoven elementen, voegen herstellen, reinigen van de bronzen beelden, schilderen van de balustrade en herschilderen van de gegraveerde teksten aan alle zijden van het monument.

Met de opfrissing van het monument werd ook het bordje met duiding bij de historische achtergrond bijgewerkt. Op die tekst was al langer kritiek omdat de inhoud ervan niet helemaal historisch correct en objectief zou zijn. Het monument, opgericht in 1900 naar een ontwerp van Guillaume Charlier, kent wegens zijn koloniale achtergrond enige controverse.

Philip Konings, schepen voor Cultuur & Erfgoed (Open Vld): “We schuwen de controverse niet. De betwiste passages in de tekst werden aangepast én het nutteloos vermelden van de huidskleur van de vrouw in de beeldengroep werd weggelaten. Een correcte objectieve duiding bij het monument is belangrijk. Het monument zelf moet ons koloniaal verleden aan de huidige generaties doorvertellen, met alle nuances van goed en kwaad.”

De Stad Blankenberge kiest dus duidelijk voor een genuanceerde benadering, die een bredere kijk opent op het koloniaal verleden, en die een objectief inzicht biedt op de geschiedenis waarnaar het monument refereert.

“We moeten nuchter omgaan met het koloniaal erfgoed en monumenten als deze hun publieke historische functie laten vervullen. Ook de inscripties in het monument, die het hebben over ‘heldendaden’ en ‘beschaving’ moeten we vanuit een hedendaags perspectief bekijken.” Besluit schepen Konings.

Deel uw mening
Advertisement

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here