Advertisement

OOSTENDE – De Dienst Cultuur biedt alle inwoners van Oostende een GRATIS ticket voor de film Daens aan! 25 jaar na de eerste bioscoopvertoning keert Daens terug naar het grote scherm met een gerestaureerde kopij!

Je kan je gratis ticket (op vertoon van je identiteitskaart) vanaf 28 augustus afhalen aan het UiTloket in De Grote Post (H. Serruyslaan 18A). Zolang de voorraad strekt!

De film, gebaseerd op de roman van Louis-Paul Boon, verhaalt de strijd van de progressieve priester Adolf Daens tegen de gevaarlijke werkomstandigheden, kinderarbeid en lage lonen aan het eind van de 19de eeuw in de textielfabrieken van Aalst. Zijn strijd leidde tot een bitter gevecht met de kerkleiders. Daens werd uiteindelijk geëxcommuniceerd door de Kerk en de Franstalige Vlaamse bourgeoisie. Vooral door dat laatste werd Daens een symbool van de Vlaamse beweging.

Daens”, de eerste Vlaamse film die genomineerd werd voor de Oscar voor Beste niet-Engelstalige film, staat een kwarteeuw na zijn release nog altijd overeind als een huis.

Het originele beeldnegatief en de optische geluidsnegatieven werden digitaal gerestaureerd door het Koninklijk Belgisch Filmarchief (Cinematek). Het volledige restauratieproces en de grading werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met de regisseur, Stijn Coninx.

Openingstijden UiTloket:
ma – vr: 10.00 uur tot 18.00 uur
za: 14.00 uur tot 18.00 uur
gesloten op zon- en feestdagen

Deel uw mening
Advertisement

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here